Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα ή αυξάνουν τα μέτρα προστασίας έναντι της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και της νόσου που προκαλεί (COVID19).
Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, μετά την ανεύρεση των «ορφανών» κρουσμάτων, δηλαδή των κρουσμάτων των οποίων η μετάδοση δεν είναι γνωστή, όπως επαφή με κάποιον που νοσεί από τον κορονωϊό ή πρόσφατο ταξίδι σε χώρα με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ο λόγος είναι για τον περιορισμό, όσο είναι δυνατόν του κινδύνου μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε στις 09/03/2020 τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων στην κοινότητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συγκεκριμένα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, καθώς και το συγχρωτισμό.
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν:
- ασθενείς άνω των 70 ετών
- ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα
- ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα
- ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
- ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή του ΕΟΔΥ εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι λαμβάνουν νοσοτροποιητική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου, ενδεχομένως να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό εφόσον προηγουμένως εκτεθούν σε αυτόν. Η επίδραση ορισμένων τουλάχιστον από τα νοσοτροποιητιά φάρμακα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις. Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι ακόμη γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες, πώς ο νέος ιός μπορεί να επιδράσει στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
Ασχέτως αν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση λαμβάνουν ή όχι νοσοτροποιητική αγωγή, εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα του αναπνευστικού που να παραπέμπει σε λοίμωξη από κορωνοϊό π.χ βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με επαγγελματία υγείας προς περαιτέρω καθοδήγηση. Συνιστάται επιπλέον η αποφυγή περιττών μετακινήσεων εκτός της οικίας ιδίως σε χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων.
Προκειμένου να προστατευτεί κάποιος από τον κορωνοϊό και να συμβάλλει στον έλεγχο της διασποράς του συστήνεται:
- Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι, συστήνεται η χρήση αντισηπτικού χειρών που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλης
- Αποφυγή στενής επαφής με κάποιον που είναι άρρωστος (τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση)
- Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
- Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης
- Απολύμανση συχνά χρησιμοποιούμενων επιφανειών και αντικειμένων
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:
– να σταματήσετε τη θεραπεία στο σπίτι,
– να παραλείψετε τις εργαστηριακές εξετάσεις που επιβάλλονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη θεραπεία που ακολουθείτε
– να χάσετε προγραμματισμένα ραντεβού για την ενδονοσοκομειακή θεραπεία σας .
Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε πριν το προγραμματισμένο σας ραντεβού με τους θεράποντες ιατρούς ή τη νοσηλευτική μονάδα ή το κέντρο το οποίο έχει αναλάβει την παρακολούθησή σας.
Υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και οδηγιών εκτάκτως με βάση τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί πως τα ανωτέρω βασίζονται στα μέχρι σήμερα (12/03/2020) δεδομένα για το νέο κορωνοϊό και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς νέα γνώση προστίθεται καθημερινά
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.eody.gov.gr
Επιμέλεια
Εκ μέρους του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης
Β΄ Νευρολογικής κλινικής ΑΠΘ
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ
Ι. Νικολαϊδης, MD, PhD
Νευρολόγος – Πανεπιστημιακός Υπότροφος